A japán vallás:

 

A SHINTO FELÉPÍTÉSE

A japán vallás a shinto. Ez szó szoros értelmében azt jelenti, "istenek útja". Ugyanis a japán vallást nagyrészt istenek, azaz szellemek töltik be, a kamik. Innen már érthető a shinto másik elnevezése, a kami no michi, ami szintén ugyanazt jelenti. A shinto vallás keveredik az Ázsiában található buddhizmussal.

A shinto-ban ez a világkép alakult ki: az első a Magas Menny Síkja (Takama no Hara, a kamik világa), a Középső Föld (Nakatsukumi, a halandók világa) és az Alvilág (Jomi no Kuni).

A shinto arra sarkallja a hívőket, hogy becsületesen, tisztességesen teljesítsen az életben. Ezt az eljárást nevezik makoto no kokoro-nak (az igazság szíve). Rossz kamik nincsenek, csak segítőkész, jóindulatú kamik; de a segítségét és a védelmét csak akkor lehet megszerezni, ha az ember hite nem inog meg. Ha pedig "megszerezte magának" a kamit, az mindig segíteni fogja, mindenhol.

KAMIK

A shinto vallásban körülbelül nyolcmillió kami létezik.

A legfőbb és legnagyobbra tartott kami a Nap kamija, Amaterasu Omikami. Hasonlóan ismert még Izanagi és Izanami, az ősszülők; Seibo istennő és az 1000 évente termő barackkertje, aminek gyümölcsei örök életet adnak; Tobosaku, akinek nem sikerült túl fényesen a baracklopási kísérlet; és végül a világjáró Chokaro, akinek a varázstökéből egy ló jön ki, ha belefújnak.

SHINTO ÜNNEPEK

A shinto ünnepekek (matsuri-kon) tartanak megtisztítást, ételáldozatokat a kamiknak, zenéket és táncokat, imádkozást. Például egy Tenjin nevű tanító tiszteletére felvonulást tartanak a folyónál vagy a folyó mellett rendezik mg az ünnepet, június 24-én. 

A felvonulás jellegzetességei:

 • japán zene

 • papnő

 • díszített, fedett hordóeszköz (mikoshi)

 • a gyerekek egy szilvafa ágán körbeviszik a kamit, végül a mikoshin visszaviszik a szentélybe

 

HÍRESEBB SHINTO SZENTÉLYEK

 - Atsuta-i nagyszentély
 - Hikava szentély 
 - Isei nagyszentély
 - Itukusima-i szentély
 - Ivasimizu Hachimangu
 - Izumo-i nagyszentély 
 - Kamigamo szentély 
 - Kasima szentély 
 - Kasuga nagyszentély                                                                                                                    

 A szentély bejáratát őrző róka (kitsune)