A japán harcművészet:

 

 

A japán harcművészetekről mint egy hatalmas halmazról nem lehet beszélni, hiszen mind különbözik.Persze egyik sem azért jött létre, hogy pusztítson hanem azért, hogy lehetőséget adjon az utad követésére.Minden harcművészeti ág a védekezést és a támadás elhárítását részesíti előnyben.Ilyen és ehhez hasonló általánosításokat lehet levonni, de ez túl felületes.Viszont, hogy az összes harcművészetről beszélni tudjak legalább 1000 évig kellene kutatnom és akkor is csak felületesen tudnám bemutatni.Szóval ezért inkább minden japán harcos alapszabályit hoztam el nektek, a Bushidot.
 

Bushido

A bushido szó szerint a harcos-lovag-út elemekből tevődik össze, és azokat az íratlan szabályokat jelenti, melyeket a fegyveres nemeseknek be kellett tartaniuk a mindennapi életben és hivatásuk gyakorlása közben egyaránt (Nitobe, 1998). Ezek a ki nem mondott, le nem írt, legfeljebb szállóigékben és történetek tanulságaiban rejtező szabályok a tapasztalatból származtak, s gyűltek össze íratlan lovagi erkölcsi kódex formájában.


A bushido hét erénye:

 

Gi/Seigi  

Őszinteség és igazságosság, egyenes jellem, a helyes döntés és a becsületesség

Légy teljesen őszinte az emberekkel folytatott kapcsolataidban. Higgy az igazságosságban, nem másokéban, hanem sajátodéban. Egy igaz szamuráj számára nincsenek szürke foltok az őszinteség kérdésében. Csakis az igaz/jó vagy a hamis/rossz létezik.


Rei/Reigi  

Udvariasság,tisztelet, helyes cselekedet  

A szamurájnak nincs oka a kegyetlenkedésre. Nincs szükségük az erejük fitogtatására. A szamuráj még az ellenségeivel is udvarias. Enélkül a kifelé irányuló tisztelet nélkül nem vagyunk mások, csak állatok. A szamurájt a csatában nemcsak az ereje miatt tisztelik, hanem amiatt is, ahogy más emberekkel bánik. A szamuráj igaz belső ereje csak a nehéz időkben mutatkozik meg.


Yu/Yuki  

Hősies bátorság, bátorság és kitartás  

Emelkedj ki a cselekvőképtelen emberek tömegéből! Elbújni, mint a teknőc a páncéljába, nem élet. A szamurájnak hősiesen bátornak kell lennie.Ez az élet teljes kiélése. A hősiesen bátor, nem a vak. Intelligens és erős.A félelmedet váltsa fel a tisztelet és az óvatosság.


Chugi  

Kötelesség és lojalitás, rajongás és hűség

A szamuráj számára ha valamilyen „dolgot” megtett vagy mondott, azt jelenti, hogy tudja, ez a „dolog” a birtokában van. Felelős érte, és minden következményéért. A szamuráj fokozottan hűséges azokhoz, akiket rábíztak. Azokhoz, akikért felelős, mindig hűséges.


Meyo, meiyo  

Becsület, tisztelet és dicsőség

Az igaz szamuráj becsületességének csak egyetlen bírája van; és ez önmaga. A döntések, amelyeket meghoz, és ahogyan azokat véghezviszi, meghatározzák azt, hogy ki ő valójában.Nem bújhatsz el önmagad elől.


Jin  

Könyörület, szánalom és a jóindulat mindenki iránt

Az intenzív edzésnek köszönhetően a szamuráj gyorssá és erőssé válik. Nem olyan, mint más emberek. Olyan erővel rendelkezik, amelyet a Jó érdekében kell használnia. Könyörületes Mindig segít a bajtársainak. Ha nincs lehetősége a segítségnyújtásra, megy, és keres egy lehetőséget.


Makato  

Teljes, kimondott őszinteség, igazságosság

Ha egy szamuráj azt mondta, hogy megtesz valamit, akkor az úgy is lesz. Senki sem tudta megakadályozni abban, hogy megtegye, amit mondott. Nem kell a szavát adnia, nem kell megígérnie. Már a szavak kimondása is elindította a cselekvést. A beszéd és a cselekvés ugyanazt jelenti.
 

A szamuráj a mai napig az egész japán nép szépség- és erkölcsi ideálja. Animék, mangák és újabban filmfeldolgozások hagyományozzák szájról szájra a legendás szamuráj-hősök dicsőségét.Ahhoz, hogy a bushido szerint élj, nem kell a szó szerinti ismerete.Nem egy törvénykönyv amit be kell magolni.Értelmezd úgy ahogy akarod és alkalmazd úgy ahogy akarod de soha ne felejtsd el, hogy harcos nem leszel attól, hogy a bushido szerint élsz de az aki nem eszerint él, az nem nevezheti magát harcosnak!