A japán kultúra:

 

 

 ÜNNEPEK

 • Újév: a japánoknak az újév nem csak azt jelenti, hogy átvándorlunk egyik esztendőről a másikra. Úgy tartják, újévkor az ember az összes bűnétől, vétkétől megszabadul. Éjfélkor megszólalnak a harangok az ország összes templomában. A buddhizmus szerint az embernek 108 vágya van, ezért a harangokat 108 alkalommal kongatják meg. Az újév utáni napokban szokás a rokonoknak, barátoknak, munkatársaknak üdvözlőlapot küldeni. Feldíszítik a házakat, hogy távol tartsák a gonosz szellemeket és köszöntsék az Újév istenét.

 • Valentin-nap: a nők csokoládét ajándékoznak azoknak a férfiaknak, akik tetszenek nekik. De a mai modern világban már inkább kötelességből adnak, mint szeretetből; ezért is adnak csokit olyanoknak, akiket nem kedvelnek. Cserébe a nőket meghívják vacsorára, kisebb ajándékokat kapnak, vagy nekik is adnak csokoládét.

 ISKOLARENDSZER, OKTATÁS

 Az általános- és a középiskola 4 részre van osztva.

 - általános iskola (6 év)

 - alsó középiskola (3 év)

 - felső középiskola (3 év)

 - egyetem/főiskola (4 év)

  Tanítás

A tanulók már óvodától kezdve egyenruhát viselnek. A tanítás általában 9 óra körül kezdődik, fél órával előtte kell beérni. Az első óra előtt van egy 10 perces osztályfőnöki kupaktanács, azután kezdődik a tanítás. Egy óra 50 perc hosszú. Az első négy óra között 5-10 perces szünetek vannak, azután egy 45 perces ebédszünet következik. Ilyenkor általában otthon készített dobozos ételt esznek, obentou-t. Itt következik még két óra, amik után az egész iskola együtt takarítja a termeket; ez körülbelül negyedórát vesz igénybe. Ezt követően van egy 5 perces osztályfőnöki óra, azután pedig az utolsó óra. Itt van vége a hivatalos tanításnak.

Tanítás után

Ilyenkor lehet kérdezni a tanároktól, ha valamit nem értettek a diákok a tanórán. Ezt követi az iskolai klubélet, a kulturális- és sportklubokkal. A legtöbb diák legalább egy klub tagja.

A sportklubokban sokféle sportot ki lehet próbálni: baseball, harcművészetek, pingpong, tenisz, kosárlabda, röplabda, foci, softball, tollaslabda. Évente vannak ilyen sportversenyek, ahol a sportklubokban lévő csapatok összecsapnak.

A kulturális klubokban is többféle választék van, mint a dráma, zene, számítástechnika, mangarajzolás, teaszertartás, iskolaújság, angol, stb. Az itt lévő diákok szeptemberben tarthatnak előadást arról, mit is csinálnak a kulturális klubokban.

 Egyenruha

Sokféle egyenruha van, ezért inkább képeket hozok, mint leírom őket.

JAPÁN ÖLTÖZKÖDÉSI SZOKÁSOK

 A kimonó talán a keleti kultúra és egyben Japán legnevezetesebb ruhaféléje. Először is, a kimonó alá egy selyemből készült alsó kimonót vesznek fel. Miután rávették a felső kimonót, az obival, egy vastag övvel kötik össze, hogy ne essen szét a ruha; ezt az övet sok kisebb, vékonyabb öv rögzíti. Az obi a mell alatti résztől egészen a köldökig ér. Miután ez megvan, gyönyörű, diszített selyempapucsot húznak a lábukra, alá pedig olyan zoknit, amibe a nagyujj külön van a többitől, hogy ne legyen kényelmetlen a papucs és bele lehessen bújni.

 A kimonó mintáját, színét nagyon szigorú szabályok képviselik, ahogy a papucsét. Meg van szabva, hogy milyen alkalomra, milyen díszítésű és színű papucsot, kimonót vehet fel az ember. Minden japán nőnek van kimonója, habár ezekért a ruhadarabokért igen nagy árakat kérnek.

  

 

Forrás: http://www.japanforever.eoldal.hu/cikkek/japan-iskolarendszer--/

           http://networkjapan.network.hu/blog/japan_klub_hirei/szokasok-es-hagyomanyok

           http://kellysite.gportal.hu/gindex.php?pg=17534761